Кулінарні хитрості: розпушувач і сода (рецепт, співвідношення, заміна)
Розпушувач (пекарський порошок) - це суміш соди і кислоти підібрана в такому співвідношенні, щоб вони прореагували без залишку. В якості інертного наповнювача найчастіше використовується борошно, рідше - крохмаль.
Розпушувач без особливої праці можна приготувати і самим
Рецепт № 1
Стандартна пропорція соди, лимонної кислоти і борошна- 5:3:12.
Тобто:
Сода - 5 грам;
Лимонна кислота - 3 г;
Борошно або крохмаль - 12 грам
вихід 20 грам - стандартна пачка розпушувача.
Рецепт №2
1 їдальня ложка соди
1 їдальня ложка крохмалю
20 г лимонної кислоти.
Все змішати і розпушувач готовий
У деяких випадках розпушувач можна замінити содою.
З мого досвіду, застосовуються наступні пропорції:
- якщо розпушувача 1 ч ложки до 2-х, то соди потрібно 0, 5 ч ложки;
- якщо розпушувача менше 1 год ложки, то соди потрібно брати половину обсягу розпушувача.
І відповідно навпаки:
- якщо соди в рецепті 0, 5 ч ложки, то розпушувача потрібно близько 1, 5 ч ложок.
Але не завжди варто змінювати соду на розпушувач. Наприклад, якщо в тесті присутній мед, то сода повинна бути обов'язково.
І ще:
Сода чудово працює, якщо у випічку додані продукти, такі як шоколад, мед, патока, сік цитрусових, кисломолочні продукти і коричневий цукор.
Вважається, що сода в 4 рази сильніше розпушувача
На кожну склянку борошна (125 г) можна використовувати не більше 1 чл (ок 5 г) пекарського порошку, або ¼ чл (1г) соди
Якщо рецепт містить у собі кислі інгредієнти, то сода може бути додана, щоб нейтралізувати надлишкову кислоту. Наприклад, підлога чл соди нейтралізує 1 склянка (240 мл) середньо-кислого продукту, такого, як сметана або кефір.
Зимова ялинка з бісеру
Нам знадобиться зелений бісер (близько 80 гр) і білий (20 гр), а також дріт 0, 3 - 3 котушки
Чохол для домашнього радіатора
Снігова ваза
Для цієї ідеї нам потрібні будь-які красиві пляшки різних розмірів (в нашому випадку це винні пляшки), акрилова фарба, клей ПВА, сіль/цукор/крихта пінопласту.
Немає коментарів:
Дописати коментар