неділя, 23 лютого 2014 р.

І ви полюбите фотографуватися? :)

І ви полюбите фотографуватися? :)

І ви полюбите фотографуватися? :)





Як влаштувати фотосесію для улюбленого кота

Як влаштувати фотосесію для улюбленого кота
Як влаштувати фотосесію для улюбленого кота
Як влаштувати фотосесію для улюбленого кота
Як влаштувати фотосесію для улюбленого кота





Весільні ідеї для фотосесії!

Весільні ідеї для фотосесії!
Весільні ідеї для фотосесії!
Весільні ідеї для фотосесії!
Весільні ідеї для фотосесії!
Весільні ідеї для фотосесії!







Як фотографувати дітей: 10 порад



Чому, коли ми показуємо пухкі фотоальбоми з зображенням нашого чада друзям або родичам, їх інтерес втрачається вже на третій сторінці? Щось не так з дитиною? Чому він їм не подобається? Але ми-то з вами знаємо, що наш малюк найкращий, гарний, талановитий... загалом, самий-самий! А може, справа в самих фотографіях?

У цій статті ми запропонуємо вам десять порад по зйомці вашого карапуза в самих різних ситуаціях. Може бути, ви дізнаєтеся свої попередні помилки, і наступного разу ваші фотографії стануть цікавіше.
Знімаємо за грою

Що може бути прекрасніше дитини, захопленого грою? Але, от біда, на знімках виходить то спина, то маківка, а то й потилицю непосиди, та й взагалі не розбереш, у що він там грає. Знайома ситуація? Давайте виправляти.

Подумайте про те, що ви не тільки фотограф, але ще й режисер. А тому запропонуйте малюкові свої правила гри. Не всі ігри однаково добре підходять для зйомки. Хоча б тому що на бегающем і прыгающем дитині дуже важко сфокусуватися, а спокійне малювання загрожує тим, що в кадрі, крім олівців з папером, буде тільки шевелюра юного творця. Що ж робити?

По-перше, візьміть в помічники тата, бабусю, або когось ще, хто буде не тільки грати з дитиною, але і стежити за тим, щоб він вдало розташовувався по відношенню до камери, а також не був брудним, пітним, розпатланим... малюкові-то точно буде не до власної зовнішності. По-друге, виберіть гру. Цілком підійде гра в м'яч. Малюк при цьому стоїть на місці і ловить м'ячик, кидаемый дорослим. Забавно виглядає варіант пряток під кодовою назвою «ку-ку». Малюк ховається від дорослого за деревом (стіною, шафою), періодично виглядаючи з завзятим «ку-ку». До речі, ваш помічник повинен розташовуватися якомога ближче до вас. Не те, щоб спокійні ігри зовсім не підходять для зйомки. Підходять, але для того щоб зробити кадр, вам доведеться постійно відривати дитину від захоплюючого заняття. Адже він повинен подивитися на вас! А малювання або конструктори вимагають уважності.

Якщо ж вам захочеться просто побути папараці і познімати малюка за його буденними іграми, постарайтеся фотографувати з рівня його очей і не сильно відволікати дитину.

Фотографуємо будинку

Треба визнати, що найчастіше доводиться фотографувати саме вдома. А чи знаєте ви, що це чи не найбільш складні умови для зйомки дітей? Неважливо, чи є ви власником дорогої дзеркалки або простого компакта, ви все одно зіткнетеся з однаковими проблемами, які, до речі, можна вирішити. Як правило, домашні фотографії робляться зі спалахом. А даремно, тому що світло від вбудованого спалаху начисто вбиває об'єм, фактуру шкіри, пересвічує лоб або ніс, є причиною «красноглазия», та й просто робить знімок побутовим і нецікавим. Постарайтеся відмовитися від цієї «корисної функції в камері і ви побачите, наскільки цікавіше стануть виглядати портрети вашого малюка.

В вашу кімнату хоч іноді заглядає сонечко? Відмінно! Саме час фотографуватися! У вашій квартирі є вікна? Навіть у похмуру погоду біля вікна чудовий світ. Просто запропонуйте дитині пограти у підвіконня. Ви запитаєте, як бути взимку, коли темніє в три години дня, а в кімнаті постійно горить лампочка? Несіть більше лампочок! Світильники, бра, не забудьте включити і верхнє світло - все згодиться, і чим потужніший, тим краще! Тільки не забудьте переключити баланс білого в режим «лампи розжарювання» і на всяк випадок підняти чутливість до ISO 800.

На яскравому сонечку

Іноді варто перетворити звичну прогулянку в захоплюючу фотосесію, захопивши з собою фотоапарат. Сонячний день (а краще-вечір або ранок) відмінно підійде для зйомки. Єдине, про що не слід забувати - чорні тіні з протилежного від сонця боку. Нас з дитинства вчили, що проти сонця знімати не можна. Цілком можливо, що це правило виникло з природного економності наших предків: у 9 випадках з 10 чоловік, знятий проти сонця, перетворювався в чорний силует... кадр забраковывался, а плівку шкода... Проте, залишався ще один випадок, коли виходила дивно незвичайна фотографія. Можна, наприклад, згадати про те, що у вашій камері є «шкідлива» спалах. Вона підсвітить особа, а ніжні кучері на голові вашого малюка будуть світитися в сонячних променях. До речі, рідкісний випадок, коли вона дійсно потрібна!

Можна придумати і дещо складніше. Наприклад, взяти з собою шматок фольги і, відбивши сонячні промені, підсвітити тіні на обличчі дитини. Я не закликаю знімати виключно проти сонця, нехай малюк крутиться, як хоче і грає у своє задоволення: ваше завдання не випустити з кадру його обличчя і пам'ятати про те, що деталі в тінях повинні бути підсвічені.

Портрет з батьками

На Однокласниках стало занадто тихо? Викладіть свій новий портрет з малюком! Шквал п'ятірок і коментарів забезпечений. А ще було б непогано, щоб цей портрет був вдалим.

Якщо ви задумали автопортрет, кращим помічником буде дзеркало. Розташуйтеся навпроти нього так, щоб було видно, як ви знімаєте граючої дитини. Чим природніше буде виглядати ситуація, тим краще. Можна обійтися і без нього, поставивши камеру на 10-секундний таймер і вчасно підскочити до малюка, проте тут ви ризикуєте отримати не тільки неприродний сюжет, а й взагалі втратити одну з моделей. За цей час дитина встигне добігти до самої кухні. Фотографувати себе з витягнутої руки рекомендую тільки в тому випадку, якщо у вас все в порядку з почуттям гумору, і ви не постесняетесь показати друзям дві сильно спотворені мордочки. Справа в тому, що з такої близької відстані ви обидва поміститеся у кадр тільки в тому випадку, якщо камера буде на мінімальному зумі.

Що ж стосується портретів з бабусями, дідусями та іншими родичами - немає нічого гірше постановочного фото з дитиною на руках на тлі килима. Нехай бабуся сідає на підлогу. Нехай дідусь підкине онука високо-високо (і не забуде зловити!), нехай тато зістроїть доньці дурну гримасу! Не соромтеся фотографувати життя, потім, дивлячись на ці фотографії, ви отримаєте масу позитивних емоцій.

Ігри з водою

Малюки обожнюють купатися. А вже як здорово грати в воді! Ви ж повинні пам'ятати: чим більше емоцій, тим цікавіше знімки. Володарі компактів в цьому випадку виявляться більш вдалими, ніж ті, у кого є дзеркалка, просто тому, що водонепроникний чохол на компакт коштує сущі дрібниці, а от з дзеркальною камерою в цьому плані складніше.

Навіщо нам потрібен чохол? Не тільки для того, щоб захистити камеру від бризок - а куди ж без них, це ж найкрасивіше (звичайно, після вашого чада, але і для того щоб, знімаючи плескающегося непосиду, ви могли опустити камеру у воду. Вищий клас - зловити момент, коли половина кадру опиниться у воді, а інша половина - на суші. Хоча, дублів доведеться зробити чимало. Якщо ви знімаєте дитину з кимось ще, просто попросіть їх пограти, а самі ходите колами і клацайте. Саме колами. Не стійте на місці ні секунди. Так ви зможете підібрати самий цікавий ракурс. Якщо ж допомогти вам нікому, доведеться брати удар на себе. Попросіть дитину облити вас бризками з голови до ніг. Він зробить це з превеликим задоволенням. І не забудьте облити його у відповідь. Не перестаючи знімати, звичайно!

Перша в житті фотосесія

Все, про що ми говорили досі, відноситься до досить дорослим малюкам від року і старше. А як же бути з дітьми? Адже вони так швидко ростуть і змінюються щодня.

Не боятися їх фотографувати з самого першого дня. Як ми вже говорили раніше, краще відмовитися від спалаху. Навіть не тому що різкий раптовий світло може налякати дитини, а тому що результат залишить бажати кращого. Тому намагайтеся використовувати тільки природний світ.

Немовлята до двох місяців дуже багато сплять, чим ми і скористаємося, згадавши шедеври Анне Геддес. Важливо не забувати, що кожен кадр при цьому повинен бути продуманий. Мало кому буде цікавий дитина, знятий через прути ліжка, зате, якщо ви укладете його на зелене ковдрочку, а на голову надягнете шапочку з ріжками гусениці - ось це зовсім інша справа. Пам'ятайте, що все залежить від вашої фантазії. Придумуйте цікаві сюжети, шийте або купуйте костюми і реквізит і користуйтеся тим, що ваша краса ще не вміє від вас тікати.

Якщо ж малюк не спить, він повинен бути в гарному настрої, а саме, сухий, ситий, выспан і здоровий. Якщо ж щось йде не так, як хотілося б, відкладіть зйомку на пару годин, або навіть на день. Настрій моделі - це закон.
Як бути, якщо темно?

Ми вже говорили про те, як бути, якщо доводиться знімати в погано освітленій квартирі. А якщо немає можливості збільшити кількість світла?

Доведеться звернутися за допомогою до самій камері. Не висувайте зум і не тримайте камеру занадто близько до дитини. Краще візьміть в кадр зайве, потім завжди можна буде обрізати. Поставте камеру в режим пріоритету витримки, якщо такий є. У деяких він позначений літерами Tv, в деяких - S. Дитина - істота рухливе, тому витримка (тобто час, поки відкритий затвор) повинна бути не довші за 1/30 секунди. І чим різноманітнішою дитина, тим коротше встановлюйте витримку.

Чутливість повинна бути досить високою. 400, 800 або навіть вище. Так, з-за високої чутливості на знімку з'являються неприємні артефакти у вигляді шумів, але це ж краще ніж розмазаний сюрреалізм замість граючої дитини.

До того ж краще буде, якщо ви поставите камеру в режим безперервної зйомки, і будете клацати серіями. Вже пара кадрів з серії обов'язково буде різкою.

Що ж стосується вбудованого спалаху - її можна включити тільки в тому випадку, якщо ви хочете зробити знімок, а документальний доказ витівки вашої дитини. Про художність фотографії в цьому випадку ми не говоримо. І ще: чим світліше буде одяг малюка, тим краще.

Пози для зйомки

Хто сказав, що у хорошого фотографа немає шаблонів? Вони є, просто їх багато. В якості одного з прикладів шаблону можна привести пози для зйомки. Ті, які найкраще підходять для першого року життя. Отже, з самого початку. Немовлята до півтора-двох місяців: звичайно ж, лежачи, але не зверху, як ми звикли фотографувати, а з рівня очей. Або на руках у мами чи тата. Можна зняти личко малюка, визирає з-за маминого плеча, ззаду. Від двох до п'яти місяців: у цьому віці малюк вже добре тримає голову і навіть намагається вставати на карачки, а тому кладіть його на животик, а самі лягайте перед ним і показуйте йому що-небудь цікаве. Так само хороша поза сидячи, тільки в руках у дитини обов'язково має щось бути, інакше непосида не дасть вам навіть сфокусуватися. Шість-дев'ять місяців: Малюк бадьоро повзає на четвереньках і навіть встає на ніжки. Це ми і будемо фотографувати, не забувши влягтися на підлогу. Десять місяців і старше: малюк впевнено стоїть або бігає, а ми як і раніше беремо колінно-ліктьову позу з фотоапаратом і намагаємося наздогнати улепетывающего дитини.

Як ви вже помітили, практично завжди ми нахиляємося як можна нижче, так, щоб точка зйомки була не вище дитину, але є і виключення. Якщо дитина сидить на місці і чим займається, можна його покликати, так, щоб він підняв голову і подивився на вас, і сфотографувати зверху. У цьому випадку дуже важливо, щоб навколо малюка не було зайвих предметів. Тільки те, що відповідає задумом кадру.
з
Деталі теж важливі

З яким подивом через рік-два вибудете розглядати старі шапочки-сандалики свого ненаглядного. Який же він маленький був! Все це можна відобразити і на фото, якщо звернути увагу на деталі. Наприклад, сфотографувати крихітну ніжку в батькових долонях. Або ніжні пальчики, схопившись за ваш палець або що-небудь інше, розмір чого вам добре відомий. Більше уваги до деталей - потім вам буде про що згадати. Та й взагалі такі знімки виглядають дуже зворушливо.

Позуємо?

Всі діти різні: хтось може возитися з іграшкою годинами, а кому-то нелегко всидіти і хвилину. Але це не означає, що другий випадок безнадійний для зйомки. Зовсім навпаки! Чим жвавіше і активніше дитина, чим багатший його міміка, тим цікавіше будуть знімки. І ні в якому разі не змушуйте малюка вам позувати. У кращому випадку ви отримаєте неживі знімки з кам'яним виразом обличчя, а в гіршому - стійке відраза вашої маленької моделі до фотографування. Бавтеся, розважайтеся, веселіться, і, хто знає, може бути, фотографування стане не тільки вашим хобі, але і улюбленою забавою малюка.

Джерело: Шедеври рукоділля
Рекомендуємо підписатися!
Як фотографувати дітей: 10 порад
Як фотографувати дітей: 10 порад
Як фотографувати дітей: 10 порад
Як фотографувати дітей: 10 порад
Як фотографувати дітей: 10 порад
Як фотографувати дітей: 10 порад
Як фотографувати дітей: 10 порад
Як фотографувати дітей: 10 порад

Немає коментарів:

Дописати коментар