вівторок, 25 листопада 2014 р.

Для маленьких ніжок

Для маленьких ніжок

Для маленьких ніжок
Для маленьких ніжок
Для маленьких ніжок
Для маленьких ніжок
Для маленьких ніжок
Для маленьких ніжок
Для маленьких ніжок
Для маленьких ніжок
Для маленьких ніжок





Ежег-четвероножег

Ежег-четвероножег
Ежег-четвероножег
Ежег-четвероножег
Ежег-четвероножег







Маленькі ніжки






Догляд за фікусом: полив, добриво, освітлення, розмноження



Фікус (лат. Ficus) - рід рослин родини шовковицевих.
Більшість видів - вічнозелені, деякі - листопадні.
Загальновідомим представником роду є фігове дерево, або фіги, чи винна ягода, або інжир, або фіга (Ficus carica).

Місце

Фікус не любить змін, тому краще відразу визначити для нього постійне місце і, по можливості, не переносити, не пересувати і не турбувати. Влітку фікус можна виносити на свіже повітря, балкон або терасу.

Освітлення

Для фікуса підходить світле місце з притіненням від прямих сонячних променів влітку. Фікуси з жорсткими листям (наприклад, Ficus elastica (Фікус каучуконосний)) можуть перебувати на ранковому літньому сонці, з ніжним листям (наприклад, Ficus pumila (Фікус карликовий)) вимагають розсіяного світла.
Фікуси з темно-зеленим листям стійкі до тимчасового недоліку освітленості, строкаті рослини важко переносять навіть півтінь, втрачаючи красиву забарвлення листя.
При недостатньому освітленні у фікуса видовжуються міжвузля, сповільнюється ріст, опадає листя.
Фікус чутливий до різких змін в освітленні, особливо при переїзді із залитих світлом теплиць і оранжерей в слабоосвещенные кімнати. Це враховують виробники, і промислове вирощування фікусів проводиться в два (і більше) етапу. Спочатку рослини вирощують при достатньому освітленні, а потім, за кілька місяців до продажу, переводять на значне притінення. Так проводиться плавне підготовка фікусів під майбутнє використання в інтер'єрі приміщень з освітленістю в кілька тисяч lux.
У зимовий час рекомендується забезпечити рослинам додаткове підсвічування люмінесцентними, металлогалидными, ртутними або натрієвими лампами.
Потреба фікуса в рівні освітлення залежить від виду і сорту. В самому загальному вигляді: для підтримки рослини може бути досить 1000-3000 lux, для помірного зростання потрібно 5000-20000 lux, цвітіння і плодоношення - 40000 і більше lux.

Температура

Оптимальна температура змісту фікуса - 25-30° C влітку і 16-20° C взимку. Мінімальна безпечна температура для багатьох видів фікуса - 10° С, для ряболисті рослин - 15° С.
Деякі види фікуса вимагають прохолодної зимівлі: Ficus carica (Інжир) в період зимового спокою з жовтня по лютий містять при температурі 6-12° С, Ficus pumila (Фікус карликовий) - при 12-18° С. В природних умовах стійкі сорти Ficus carica (Інжир) відновлюються навіть після сильних морозів.
Фікус краще перенесе зимівлю в теплому і сухому житловому приміщенні, якщо йому будуть забезпечені додаткова підсвічування і обприскування. Чим вище температура в приміщенні, тим більше потрібно світла.
Фікус чутливий до переохолодження грунту, тому погано себе почуває і може скинути листя, якщо стоїть на холодному підвіконні або підлозі.
Не слід допускати різких перепадів температури.

Повітря

Провітрюване місце, але без протягів.

Полив

Потреба будь-якої рослини у воді залежить від його віку, стану і фази розвитку, пори року, властивостей грунту, матеріалу контейнера та інших факторів.
Не слід встановлювати жорсткий графік поливу фікуса, так як зовнішні умови (освітлення, температура, вологість) постійно змінюються, впливаючи на інтенсивність споживання вологи рослиною. Необхідно стежити за станом земляного кома і поливати рослину за потреби.

Влітку полив рясний, але земля повинна просохнути між поливами. Необхідність поливу визначають на дотик: палець заглиблюють в землю на 2-3 см (у діжкових рослин - на 5-7 см), якщо земля розсипається і не бруднить палець, то потрібно полив, якщо грунт вологий і прилипає до пальця - поливати рано. Фікус поливають зверху: теплу воду наливають кілька разів, повністю покриваючи поверхню грунту, до витікання з дренажного отвору. Через 30 хвилин після поливу воду з піддона зливають.
Взимку потрібно обережний полив.
Влітку більш небезпечний недолік води, взимку, особливо при утриманні фікуса в прохолодному приміщенні, - надлишок вологи.
Ампельні види фікуса Ficus montana (Фікус гірський), Ficus pumila (Фікус карликовий), Ficus sagittata (Фікус стріловидний), Ficus hederacea (Фікус плющевідной) вимагають більш рясного поливу, ніж деревоподібні. Це пояснюється тим, що вони мають поверхневу кореневу систему і поглинають вологу з верхнього шару землі, який швидко просихає.
«Пляшковим» фікусів Ficus palmeri (Фікус пальмера), Ficus petiolaris (Фікус черешкова) для формування потовщення стовбура необхідно сильне підсушування ґрунту між поливами.

Вологість повітря

Відносна вологість повітря - не менше 50%, оптимально - 70%. Жарким літом і взимку, при утриманні фікуса в опалювальному приміщенні з сухим повітрям, корисні обприскування листя і душ. Вода для обприскувань береться тепла, м'яка (жорстка вода залишає на листках білі розводи солей).
Підвищена вологість повітря потрібно Ficus lyrata (Фікус ліровидний) і життєво необхідна Ficus pumila (Фікус карликовий).

Джерело: Шедеври рукоділля
Рекомендуємо підписатися!
Догляд за фікусом: полив, добриво, освітлення, розмноження

Немає коментарів:

Дописати коментар